Skandinaviska Institutet

Tanzania

Tanzania är ett av Afrikas mest spännande länder med en underbar kultur, välkomnande människor och otroligt vackert landskap. Som volontär får du inte bara möjligheten att arbeta i ett lokalt projekt, du får också uppleva landets kultur, vardagen och människor utöver det  vanliga.

Vistelsen i projekten är på minst 1 månad, upp till 6 månader. Du väljer själv hur länge du vill vara borta, beroende på projekt och din tid. Det tar alltid ett tag att anpassa sig till den mycket annorlunda miljön och kulturen samt att känna sig bekväm med arbetet. Om man stannar längre än två månader finns det möjlighet att pröva på olika volontär projekt om så önskas. Om du skulle vilja, finns det möjligt att förlänga vistelsen på plats i Tanzania. Placeringen sker alltid i överenskommelse med dina intressen, din kompetens och erfarenhet samt tillgång och behovet på plats.

För att volontärarbeta i ett land med en kultur som är olik vår, ställs krav på att du är bl.a är stresstålig, ansvarsfull, flexibel och kan ta egna initiativ. Det är viktigt att volontären har ett stort engagemang och en vilja att genomföra projektet samt redo att anpassa sig till en ny och helt annan livssituation. Goda språkkunskaper i engelska samt vilja att lära sig det lokala språket är ett krav.

Projektstart
Alla projekt startar varje måndag hela året runt. Därför rekommenderar vi dig att du bokar din biljett så du anländer till Tanzania dagen innan din volontärvistelse börjar, vilket är en söndag. När du anländer till Kilimanjaro Airport, Tanzania, möts du personligen upp av en  våra koordinatorer. Du körs sedan till ditt boende där du kommer bo under din tid i Arusha.

Du kommer under din vistelse i Tanzania ha tillgång till en koordinator som finns där för dig 24/7. Dina första dagar i Tanzania kommer vara orienteringsdagar. Koordinatoren kommer då visa er runt i Arusha, ansöka om arbetstillstånd, prata om säkerhet, gå igenom användbara basfraser på Swahili och om vi hinner kommer vi även göra ett besök på ditt volontärprojekt. Under dessa dagar kommer du få hjälp med att växla pengar och skaffa en Tanzaniskt SIM-kort till mobilen.

Boende
I Arusha bor du med Sarah, William och deras familj som bor i Iliboru området. William arbetar som taxichaufför och Sara har en liten affär som hon sköter om. De har två rum för volontärer, men det kan förkomma att man delar rum med en annan volontär. Måltider serveras 3 gånger per dag; frukost, oftast lunchlåda och middag.

Kostnader
3 veckor  8500 kr
4 veckor  9500 kr
5 veckor  11500 kr
6 veckor  13000 kr
8 veckor  15700 kr

Programkostnaden inkluderar:
• Orienteringsmöte i Sverige.
• Personlig hämtning på flygplatsen.
• Orienteringsdagar på plats.
• Boende i värdfamilj inkl. frukost, lunch & middag.
• Intyg.

Ej inkluderat:
• flyg
• visum
• försäkring
• ev vaccinationer

Visum & Arbetstillstånd
För att arbeta som volontärer i Tanzania måste du ha ett arbetstillstånd C, som är giltigt i 3 månader eller längre beroende på vilket man ansöker. Det är inte är tillåtet att göra någon form av volontär arbete innan man har fått tillstånd. När du anländer till Tanzania måste du först få ett turistvisum för 50 US (kontant betalning) på flygplatsen. Om du stannar mindre än 3 månader kostar arbetstillståndet 200 USD och mer än 3 månader kostar 550 USD.

Under dina orienteringsdagar i Arusha, hjälper vi dig att skaffa arbetstillstånd på migrationsverket. Du behöver ha med dig 2 passfoton och ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten datum.

Språkkurs
De officiella språken i Tanzania är swahili och engelska. Du måste inte ha några förkunskaper i swahili innan du kommer, men det är en fördel om du lär dig några grundläggande fraser i förväg, även om det inte är något krav. Du kommer att klara dig bra med goda kunskaper i engelska. Om du skulle vara intresserad av att studera swahili under din tid i Tanzania, finns det möjlighet för det. Skriv det i ansökan så organiserar vi en språkkurs till dig efter dina önskemål.

Försäkring
Det är obligatoriskt att ha en heltäckande försäkring under resan. Du ansvarar själv för ditt försäkringsskydd under resan. När du ska leva utomlands en period, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Det viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen och att den passar just dina behov. Kolla upp försäkringsskyddet i din hemförsäkring, eller teckna en reseförsäkring för vistelsens period. Om du vistas i gästlandet som långtidsvolontär (under en längre period) rekommenderas en försäkring som riktar sig speciell mot volontärer som t.ex. Gouda Leva Utomlandsförsäkringen.

Väder och klimat
Du kan åka till Tanzania året runt då klimatet i Tanzania varierar från tropiskt och varmt längs kusten till milt och torrt i höglandet. Tanzania ligger söder om ekvatorn så årstiderna är omvända. Den torra säsongen, infaller vanligtvis mellan juni och november och från december till mars är dagarna soliga och varma.

Regnperioden är under mars till maj och i november och december. Regnet faller oftast tungt på morgonen och på natten, med klart väder under dagen. Vegetationen är frodig och klimatet är mycket behagligt. I december, kommer det lättare regn morgnar och kvällar.

Mat & dryck
I Tanzania finns både afrikansk och västerländsk mat. På ditt boende kommer det att serveras både västerländska och afrikanska måltider. Beroende på vilken standard man lever i Tanzania så variera rätterna. Men en normal levnadsstandard innehåller många maträtter: Ris, matbananer, potatis, pasta, ugali, bönor, chips och ägg eller köttgrytor. De flesta grönsaker och frukter finns i Tanzania.  Vanliga drycker är te, kaffe, vatten och läsk.

Aktiviteter/utflykter
Ni kommer vara lediga under helgerna och då finns det möjlighet att göra kortare utflykter runt Arusha.
Tips på utflykter:

  • Chemka Hotsprings är en vacker mineraloas som kommer från Kilimanjaros grundvatten. Här frigörs bubblor som kommer upp i den naturliga poolen omgiven av stora träd. Här kan du bada och snorkla i det varma vattnet, sola eller bara koppla av. Chemka hotspring ligger ca 45 min från Arusha
  • Arusha nationalpark är belägen på sluttningarna av Meru och är liten men spektakulär park där du kan hitta giraffer, zebror, flodhästar, elefanter, gaseller, bufflar och Colombus apor. 500 fågelarter har registrerats i området.
  • Gör en utflykt och sova över i en traditionell Maasai Village. Massajerna är en välkänd nomadisk stam i norra Tanzania och Kenya. Vi kommer att besöka massajbyn för att uppleva deras kultur, traditioner och livsstil, under två dagar och en natt.
  • Materuni vattenfall ligger cirka 30 minuter utanför Moshi och är 150 meter hög och definitivt sevärd.
  • Meserani Snake Park ligger 25 km väster om Arusha på vägen till Serengeti och Ngorongoro kratern. Snake park erbjuder olika aktiviteter, ta en guidad tur och lär dig mer om några av de farligaste ormarna i världen, från de svarta och gröna Mamba, egyptisk Cobra, Puff Huggorm och många fler.  Du kan också anlita en personlig massajguide som tar dig med på en spektakulär rundtur i Maasai Cultural Museum eller ta en ridtur på en kamel.
  •  Vandra till Mount Meru Waterfalls. Du kan även ta ett uppfriskande bad i det svala och kristallklart vatten.
  •  Safari
  •  Bestig Mount Kilimanjaro
  •  Dar es Salaam
  •  Zanzibar (Prison Island, Spice tour, Jozani forest, upptäck Stone Town, simma med vilda delfiner och gör absolut ingenting)