Skandinaviska Institutet

Nepal

Trots att Nepal är mest känt för Mount Everest, har landet så mycket mer att erbjuda. Det är ett land med storslagen natur, vackra tempel och några av de bästa vandringslederna på jorden. Det lilla kungariket Himalaya är en av de mest populära destinationerna för internationella resenärer och volontärer som kommer till Asien. Som volontär får du inte bara möjligheten att arbeta i ett lokalt projekt i Kathmandu – du får också uppleva landets kultur, vardagen och människor utöver det vanliga.

Exempel på områden som volontärer kan engagera sig inom är socialt arbete, utbildning för ungdomar, barnhem, ekoturism och mänskliga rättigheter.

Vistelsen i projekten är på minst 3 veckor, upp till 5 månader. Du väljer själv hur länge du vill vara borta beroende projekt och din tid. Det tar alltid ett tag att anpassa sig till den mycket annorlunda miljön och kulturen samt att känna sig bekväm med arbetet. Därför rekommenderar vi att du åker iväg minst 1 månad. Placeringen sker alltid i överenskommelse med dina intressen, din kompetens och erfarenhet samt tillgång och behovet på plats.

För att volontärarbeta i ett land med en kultur som är olik vår, ställs krav på att du är bl.a. stresstålig, ansvarsfull, flexibel och kan ta egna initiativ. Det är viktigt att volontären har ett stort engagemang och en vilja att genomföra projektet samt redo att anpassa sig till en ny och helt annan livssituation. Goda språkkunskaper i engelska samt vilja att lära sig det lokala språket är ett krav.

Projektstart
Projektets start är flexibel. De flesta projekt tar emot volontärer året runt. Startdatumet bestämmas i överenskommelse med projektet. När du anländer till Kathmandu, startar du din volontärvistelse med en orienteringsdag. Du blir hämtad vid flygplatsen i Kathmandu.

Boende
Inom de flesta projekten bor du hos lokala familjer eller på projektet vilket ger dig en unik möjlighet att inifrån en nepalesisk familj uppleva den nepalesiska kulturen. I familjen får du frukost och middag. På skolan och barnhemmet får du lunch tillsammans med de barn. Alla värdfamiljer är noggrant granskade och kontrollerade av våra koordinatorer på plats och de har en personlig och regelbundet kontakt med familjerna. Värdfamiljen hjälper dig att interagera med det lokala samhället samt ger dig viss vägledning i praktiska frågor.

Kostnader

1 månad
5 veckor
6 veckor
7 veckor
10000 kr
10400 kr
10900 kr
11400 kr
2 månader
9 veckor
10 veckor
11 veckor
11900 kr
12500 kr
13000 kr
13500 kr
3 månader
13 veckor
14 veckor
15 veckor
14000 kr
14500 kr
15000 kr
15500 kr
4 månader
17 veckor
18 veckor
19 veckor
16000 kr
16500 kr
17000 kr
17500 kr
5 månader 18000 kr

Barnsjukhus
2 veckor 8000 kr.
3 veckor 9300 kr.

Programkostnaden inkluderar:

 • Orienteringsmöte i Sverige.
 • Vägledning och stöd så att du kan söka bidrag för att finansiera din volontäravgift.
 • Personlig hämtning och lämning på flygplatsen i Kathmandu.
 • Orienteringsdag på plats.
 • Boende & mat i värdfamilj eller på projektet.
 • Intyg.

Ej inkluderat:

 • flyg
 • visum
 • försäkring
 • ev vaccinationer

Visum
Visum till Nepal ges när du anländer på flygplatsen, du behöver inte ansöka i förväg.

För att få turistvisum kravs följande:

 • Pass giltigt minst 6 månader vid hemresan med 2 ostämplade sidor
 • 2 fotografi
 • Bokningsbekräftelse
 • Kontanter att betala med (USD)

Kostnader:
Turistvisum 30 dagar: 40 USD
Turistvisum 90 dagar: 100 USD
Förlängning av visum: 2 USD/dag

Ett turistvisum är giltigt i max 150 dagar. Du behöver inte ansöka om visum för hela vistelsen direkt, utan visumet kan förlängas på Department of immigration, Kathmandu.

Försäkring
Det är obligatoriskt att ha en heltäckande försäkring under resan. Du ansvarar själv för ditt försäkringsskydd under resan. När du ska leva utomlands en period, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Det viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen och att den passar just dina behov. Kolla upp försäkringsskyddet i din hemförsäkring, eller teckna en reseförsäkring för vistelsens period. Om du vistas i gästlandet som långtidsvolontär (under en längre period) rekommenderas en försäkring som riktar sig speciell mot volontärer som t.ex. Gouda Leva Utomlandsförsäkringen.

Klimat
Nepal har fyra årstider under ett ar. Eftersom att höjdskillnaderna i Nepal är stora, varierar klimatet mycket beroende på var man befinner sig. Nedan beskrivs klimatet i Kathmandu.
December – Februari:
Cold season. Klimatet är torrt, och ganska kallt. Temperatur dagtid: 15 – 20°C. Temperatur kvällstid: 5 °C.
Mars – Juli:
Hot season. Klimatet är torrt och varmt. Temperatur dagtid: 30 – 35°C. Temperatur kvällstid: 20 – 25 °C.
Juli – September:
Rainy season. Klimatet är varmt med regn dagligen. Temperatur dagtid: 25 – 30 °C. Temperatur kvällstid: 20 °C.
Oktober – December:
Klimatet är ganska varmt och torrt. Temperatur dagtid: 20 – 25 °C. Temperatur kvällstid: 15 – 20 °C.

Klädsel
Dina kläder bör inte vara åtsittande. I värmen är lätta bomullsplagg det mest praktiska och bekvämaste. Om du planerar att resa till fjällen så kan det vara bra att ta med sig varma kläder, särskilt vintertid. Levnadsstandarden är enkel. Husen saknar oftast isolering och det är vanligt att man bara har tillgång till kallt vatten (dusch). Det är skönt att ha med sig riktigt varma kläder, speciellt om man reser under vinterhalvåret.

Det är viktigt att du klär dig korrekt och i enlighet med de normer som gäller i Nepal. Detta gäller i allra högsta grad när du är ute i byarna samt när du besöker tempel och andra heliga platser. Kvinnor får inte visa sina ben och inte bära linne. Att följa reglerna är lika mycket för din egen skull, som för din omgivnings. Du blir vänligt och respektfullt bemött efter samma förutsättningar som lokalbefolkningen om du följer dessa enkla regler. Var medveten om att du kommer att behöva tvätta dina kläder ofta. Detta gör du normalt på egen hand.

Vett & Etikett
För de flesta på landsbygden är bestick något helt främmande. Mat äter man med höger hand (då vänster hand används för att tvätta sig efter toalettbesök). Kom ihåg att alltid försöka använda höger hand när du överräcker och tar emot till exempel pengar och när du äter. Du bör också vara uppmärksam på att män och kvinnor inte pussas, kramas eller håller varandras händer offentligt.

Toaletter
På traditionella nepalesiska toaletter står man på huk. Normalt finns inget toalettpapper men det finns alltid vatten. Om du har med dig eget toalettpapper så ska du inte slänga det i toaletten eftersom det kan orsaka stopp. Det finns oftast en hink bredvid där du ska slänga papper. Det gäller även om det är en toalett av västerländsk typ. Ett tips är att alltid ha med sig eget toalettpapper. Det finns att köpa i Kathmandu, men är en lyxvara.

El
I Nepal används 230-240 volt. Svenska el-artiklar fungerar utan adapter. Strömavbrott är dock vanligt förekommande särskilt på landsbygden. Det är vanligt med elransonering. Appen Battigayo visar vilka timmar under dagen som kommer att vara strömlösa.

Våra projekt

 

Skola i Bhaktapur

Lär ut engelska till elever i Bhaktapur.

Vårdhem för unga och vuxna i Kathmandu

Stötta barn med funktionsnedsättningar i deras vardag.

Förskola i Bhaktapur

Lär barnen engelska genom spel och lekar.

Undervisa barnmunkar

Hjälp till på tibetanska tempel i Kathmandu.

Sjukhus i Kathmandu, Bhaktapur eller Nuwakot

Du följer läkare och annan sjukvårdspersonal under deras arbetsdagar.

Sustainable Village - Nuwakot

Jobba aktivt för en långsiktig och hållbar utveckling på landsbygden.