Skandinaviska Institutet

Vanliga frågor

Vem kan söka?

Alla som är intresserad av att engagera sig i ett projekt och kan tänka sig att bo utomlands i en längre period, är välkomna att delta i våra projekt. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet för att söka som volontär, du måste dock ha fyllt 18 år. Det finns ingen övre åldersgräns. Som pensionär har du gott om tid att resa och framförallt har du massor av livs- och arbetslivserfarenhet, som kan göra stor nytta på något av våra projekt.

Vilka länder kan jag åka till via er?

Just nu har vi volontärprojekt i Nepal, Indien, Ecuador och Tanzania.

Kan jag åka med en kompis?

Ja, för det mesta går det bra!

Varför kostar det att resa som volontär?

De projekt och organisationer vi samarbetar med tar gärna emot dig, men har inte råd att betala dig för ditt arbete eller boende. Avgiften inkluderar därför boende, mat, mentor på plats, transporter, stöd till utvalda projekt, samt förberedelsemöte, material och administrativt arbete.

Vad behöver jag för försäkring?

Det är obligatoriskt att ha en heltäckande försäkring under resan. Du ansvarar själv för ditt försäkringsskydd under resan. När du ska leva utomlands en period, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Det viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen och att den passar just dina behov. Kolla upp försäkringsskyddet i din hemförsäkring, eller teckna en reseförsäkring för vistelsens period. Om du vistas i gästlandet som långtidsvolontär (under en längre period) rekommenderas en försäkring som riktar sig speciell mot volontärer som t.ex. Gouda Leva Utomlandsförsäkringen.

Behöver jag vaccinera mig?

Vi rekommenderar att du i god tid inför resan, tar kontakt med din lokala vaccinationscentral för råd gällande vaccinationer. Vaccinationsskyddet beror på vilka olika länder du eventuellt ska besöka under resan, vilka platser inom ett land du har tänkt befinna dig på och hur länge.

Vad gör en volontär?

Volontärprogrammet ger dig möjlighet att delta i lokala projekt utomlands, att få praktisk erfarenhet, att lära dig ett nytt språk och att utveckla förståelse för globala frågor. Tanken med volontärarbete är lika mycket att man som volontär ska hjälpa till i landet man kommer till, som att man själv ska lära sig något av sin volontärvistelse. Som volontär arbetar du med ett lokalt projekt inom områden som barn, socialt arbete, djur- och naturvård, miljöfrågor eller mänskliga rättigheter.

Hur långa är projekten?

Du väljer själv hur länge du vill vara borta; mellan 3 veckor och 12 månader beroende på land, projekt och din tid. Det tar alltid ett tag att anpassa sig till den mycket annorlunda miljön och kulturen, samt att känna sig bekväm med arbetet. Därför rekommenderar vi att du stannar minst två månader.